TOBB, Şeyh Edebali’ye hızlı  erişim için asansör yaptırdı  

Necla DALAN

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin parası iş dünyasında en çok konuşulan ama net rakamın bilinmediği bir konudur. TOBB’un yerel düzeyde, ticaret, sanayi, ticaret ve sanayi, deniz ticaret odaları ve borsalardan oluşan 365 üyesi bulunuyor. Tüm ülke çapında yayılmış olan oda ve borsalara, çeşitli büyüklüklerde ve bütün sektörlerden 1 milyon 400 binin üzerinde firma kayıtlı. Şirketler sermayesi oranında ve bilanço kârının binde 5’i kadar bağlı olduğu oda ve borsaya yıllık aidat ödüyor. Üst birlik olan TOBB’a aktarılan bu kaynakla bağışlar, yatırımlar yapıyor.
Örneğin 15 Temmuz Dayanışma Kampanyası’na 53 milyon TL, pandemiden sonra başlatılan “Biz Bize Yeteriz” kampanyasına 10 milyon TL bağışladı. 6 Şubat depremlerinden sonra 1 milyar TL katkıda bulunarak deprem bölgesi için konut seferberliği başlattıklarını duyurdu.

YASSIADA PROJESİNDE DE TOGG’DA DA VAR

Birçok dev bütçeli projede TOBB’u görmek mümkün. Örneğin 2005 yılında TOBB ve 137 üye oda borsa tarafından kurulan Gümrük ve Turizm İşletmeleri (GTİ) şirketinin sınır kapılarına yönelik modernizasyon için bugüne kadar 523 milyon dolar yatırım yapıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Yassıada’daki projesinin parası TOBB’dan çıktı. TOBB, GTİ iş birliğiyle adada 680 kişilik konferans salonu, 500 kişilik kapalı restoran, 80 kişilik kafe, 600 kişilik cami, 328 kişi yatak kapasiteli konaklama ünitesi hayata geçirildi. Bu projenin bedelinin 140 milyon dolar olduğu yazılıp çizildi.

TOBB, Türkiye’nin Otomobili Girișim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ș. yani TOGG’un da ortağı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, kuruluş döneminde TOGG ortakları olarak 500 milyon euro sermaye taahhüdü vereceklerini açıkladı.

Bu arada TOBB sadece büyük projelere katılmıyor, odalardan ve sivil toplum kuruluşlarından gelen taleplere de yanıt veriyor. Bunun son örneği Bilecik’te yaşandı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki heyet, dün Bilecik’te bir dizi temaslarda bulundu. Heyet Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı’yı ziyaret etti. Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası’nda meclis üyeleriyle bir araya geldi, üyelerin gündemindeki konuları dinledi.

TÜRBEDE DUA ETTİ, LABORATUVAR AÇTI

Başkan Hisarcıklıoğlu bu ziyaretlere ilişkin sosyal iş ağında bol bol paylaşımda bulundu. Bir paylaşımında “Bu topraklar; bir obadan bir beylik, bir beylikten bir devlet, bir devletten bir Cihan İmparatorluğu çıkardı” diyen Hisarcıklıoğlu, Şeyh Edebali ile ilgili de bir paylaşım yaptı.

Hisarcıklıoğlu bu paylaşımda, “Osmanlı’nın manevi kurucusu Şeyh Edebali’nin türbesini ziyaret ettik, dua ettik. TOBB olarak Şeyh Edebali Türbesi’ne engelsiz erişim sağlanması için Bilecik TSO ve Bilecikli vatandaşlarımızın talebi ile asansör yaptık” dedi.

Bu arada Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla TOBB’un Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’ne yaptırdığı mühendislik laboratuvar binasının açılışı da gerçekleştirildi.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir